Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής απέναντι στον καρκίνο, από τη Διατροφολόγο Μαρία Τσολάκη
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Πριν αναφέρουμε τον αξιόλογο ρόλο των τροφών απέναντι στον καρκίνο θα ήταν εύλογο να δούμε αρχικά τι είναι ο καρκίνος.
Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων τα οποία είναι βασικά δομικά στοιχεία του σώματος. Το σώμα μας αναπαράγει συνεχώς νέα κύτταρα για να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε, να αντικαταστήσουμε τα φθαρμένα κύτταρα ή να επουλώσουμε τα κατεστραμμένα κύτταρα μετά από κάποιο τραυματισμό. Με λίγα λόγια ο καρκίνος είναι η υπερπαραγωγή κυττάρων στο σώμα.
Τα κύτταρα λοιπόν τρέφονται για να ολοκληρώσουν κάποιες λειτουργίες και φυσικά τρέφονται από τις τροφές που τρώμε. Κάποιοι από τους αυξητικούς παράγοντες για τα κύτταρα είναι οι τοξίνες, το στρες, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή , περιβαλλοντικοί παράγοντες, έκθεση στον ήλιο και η κακή αιμάτωση των κυττάρων όπου αναγκάζουν τα κύτταρα να διαιρεθούν νωρίτερα και έτσι δημιουργούνται οι όγκοι. Μια θεραπεία αντιμετώπισης του καρκίνου είναι η εξασφάλιση της άμυνας του οργανισμού.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο καρκίνος οφείλεται στην κακή αιμάτωση των κυττάρων και έχει σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες, την διατροφή και τον αρνητικό τρόπο ζωής. Όπως σε όλες τις παθήσεις λοιπόν έτσι και στον καρκίνο η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη.
Θα δούμε παρακάτω ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου… θα πω με σιγουριά.
Η βιταμίνη Α …. : Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τη σύγχρονη έρευνα ο ρόλος της βιταμίνης Α και του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου. Μια από τις λειτουργίες της είναι ο έλεγχος διαφοροποίησης των κυττάρων.Εχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Σημαντική επίσης είναι και η ύπαρξη σχέσης μεταξύ προσλήψεων βιτ Α και μειωμένης συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα. Η έλλειψή της ενοχοποιήθηκε για αυξημένη πιθανότητα προσβολής γυναικών από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η βιταμίνη C…. : Η αντιοξειδωτική της δράση και ο ρόλος της στη διατήρηση της ακεραιότητας του κολλαγόνου των ιστών δείχνει ότι μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Η χαμηλή κατανάλωση ασκορβικού σχετίζεται με υψηλό ποσοστό καρκίνων στομάχου και οισοφάγου καθώς και με δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας.
Η βιταμίνη Ε – Σελήνιο …. : Το σελήνιο δρα συνεργικά με τη βιταμίνη Ε όπου προστατεύει την ακεραιότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων της μεμβράνης από οξειδωτικές βλάβες. Εχει παρατηρηθεί υψηλότερο ποσοστό καρκίνου σε γεωγραφικές περιοχές όπου η πρόσληψη σεληνίου είναι χαμηλή.
Φυτικές ίνες … : Η πλούσια σε φυτικές ίνες καθημερινή διατροφή βοηθάει την πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου γιατί αυξάνει τον όγκο του περιεχομένου του , με συνέπεια αυτό να αποβάλλεται γρήγορα και έτσι αραιώνει τη συγκέντρωση των ουσιών που προκαλούν καρκίνο όταν έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο του εντέρου.
Σιταρόχορτο* … : Ο χυμός χλωροφύλλης αναπλάθει τους ιστούς. Η χλωροφύλλη σιταρόχορτου εξουδετερώνει τοξίνες που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας. Καταπολεμά τους όγκους.
Πίνακας τροφών που σχετίζονται με την καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου:
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
Καρότο |
Χυμός πορτοκαλιού |
Αμύγδαλα |
Φασόλια |
Σπανάκι |
Πράσινη πιπεριά |
Ηλιόσποροι |
Σπανάκι |
Βερίκοκα |
Γκρειπ φρουτ |
Σπανάκι |
Καλαμπόκι |
Ροδάκινα |
Μπροκολο |
Αβοκάντο |
Μαύρο ψωμί |
Αυγό |
Πορτοκάλι |
Φουντούκια |
Ηλιόσποροι |
Γάλα Συκώτι βοδινό |
πεπόνι |
Μπρόκολο |
αχλάδι |
κουνουπίδι |
Ελιές |
||
Πατάτα |
Μαϊντανός |
||
Σπανάκι |
Ψάρια |
||
Ντομάτα |
Πρόληψη και συστάσεις:
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα λαχανικά και φρούτα
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
- Καταναλώστε τροφές χαμηλών λιπαρών και χοληστερόλης και κυρίως ζωικού λίπους
- Ελέγξτε τακτικά το βάρος σας και την ύπαρξη παχυσαρκίας
- Αποφύγετε τα καμένα μέρη των κρεάτων και τα τσιγαριστά. Όχι στις καπνιστές τροφές
- Αντικαταστήστε το κρέας με άσπρο κρέας και ψάρι
- Μετριάστε τη χρήση τροφών με συντηρητικά και πρόσθετα
- Περιορισμένη χρήση του καφέ
- Προσοχή στις τροφές που παρουσιάζουν μούχλα γιατί δημιουργούνται μυκοτοξίνες
- Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών
- Στα φαγητά μην χρησιμοποιείτε πολλά καρυκεύματα
- Οι ξηροί καρποί να φυλάγονται σε ξηρό και όχι θερμό περιβάλλον για να μη δημιουργούνται αφλατοξίνες
- Εντάξτε στην καθημερινότητα σας κάποια μορφή άσκησης
*Σιταρόχορτο, η αμβροσία των θεών
Το σιταρόχορτο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ διάσημο για τις εξαιρετικές ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του και εξαιρετικά φθηνό. Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχέος εντέρου για χρόνια. Αποτοξινώνοντας και τρέφοντας τον οργανισμό μας συγχρόνως επέρχεται η εξισορρόπηση της υγείας μας.
35 Χρήσεις του Σιταρόχορτου (ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ)
Πως παρασκευάζεται;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι παρασκευής του σιταρόχορτου, όμως εδώ θα αναφέρουμε αυτή που έχουμε δοκιμάσει….
Υλικά:
Πηγή πληροφοριών για το σιταρόχορτο: enallaktikidrasi.com
αλλάΖΩ | Διαιτολογικό Γραφείο