Οι Ημαθιώτες ξενοδόχοι παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό τους (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας, η ΕΠΑΝΕΤ Επιμελητηρίου Ημαθίας και η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. παρουσίασαν την Δευτέρα το απόγευμα στην Βέροια το «Ελληνικό Πρωινό» των ξενοδοχείων της Ημαθίας.
Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Είναι ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μεθοδικά από το 2010 με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του Πρωινού, που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με αγνά και μοναδικά προϊόντα της Ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Στόχος του προγράμματος "Ελληνικό πρωινό" είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να γνωρίσουν τον άφθονο γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας και να γευτούν στο πρωινό τους, τα αναρίθμητα ελληνικά προϊόντα και εδέσματα που βρίσκονται στην καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής η οποία δεν είναι απλώς μια μοντέρνα διατροφική τάση, αλλά αποτελεί σύμφωνα με την UNESCO "άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας".
Η βάση του ελληνικού πρωινού είναι τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής όπως ο άρτος, τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι πίτες, τα γλυκά και τα φρέσκα φρούτα.
Στη βάση αυτού του κορμού, κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την εδαφολογική σύσταση, τα παραγόμενα προϊόντα και τις πολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό και ιδιαίτερες τοπικές κουζίνες. Παρ' ότι ο βασικός κορμός της γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, έτσι ώστε άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της Κρητικής κουζίνας, άλλα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου κλπ.
Αυτή τη γαστρονομική πολυμορφία κάθε περιοχής θέλει να παρουσιάσει το "Ελληνικό πρωινό", συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας και της τουριστικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να γευτεί στο πρωινό του (συμβολικά σημαίνον εφόσον με αυτό ξεκινά την ημέρα του) τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής μας παράδοσης.
Γιατί πέρα από τη γνωριμία της γεύσης των προϊόντων και των εδεσμάτων, στόχος του "Ελληνικού πρωινού" είναι να προχωρήσει στη γνωριμία των παραγωγών με τους καταναλωτές, των τρόπων παραγωγής, και να αναδείξει έτσι τον τόπο, το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον παραγωγής κάθε γεύσης. Επιθυμία των ξενοδόχων είναι να ταυτίσουν την ήρεμη και μελαγχολική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με το αυγοτάραχο, τις γραβιέρες της Κρήτης με τα μιτάτα στα Λευκά Όρη, τη φάβα και το ντοματάκι της Σαντορίνης με το ηφαιστειακό περιβάλλον του νησιού, την τσακώνικη μελιτζάνα με την όμορφη κοιλάδα του Λεωνιδίου, το λάδι με τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας, έτσι ώστε οι γαστρονομικές εμπειρίες να συνδυαστούν με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών και της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα.
Για το πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού, μίλησε στον «Πληροφοριοδότη» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Πίττας. «Θέλαμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των ξενοδοχείων μας και θεωρούμε ότι σε αυτό μπορεί να συμβάλει η γαστρονομία. Έτσι ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των πρωινών που προσφέρουμε στα ξενοδοχεία μας. Θεωρούμε ότι μέσα από τα προϊόντα που θα καταναλώσει στο πρωινό ο επισκέπτης θα του γεννηθεί η ανάγκη να γνωρίσει διάφορες περιοχές της χώρας που παράγουν τα αγαθά. Θεωρώ ότι μετά το μπάνιο στην θάλασσα και τα αξιοθέατα, πολύ βασικό για τον τουρισμό είναι τα φαγητό» μας είπε ο κ. Πίττας.
Μιλώντας για την ανταπόκριση που έχουν δείξει τα μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο κ. Πίττας σημείωσε ότι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση υποτιμούν το Ελληνικό Πρωινό σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία περιοχών με μικρότερο αριθμό επισκεπτών.
Στην εκδήλωση της Βέροιας, οι ξενοδόχοι έστησαν πάγκους με προϊόντα που σερβίρουν στο πρωινό τους. Διακρίναμε κομπόστες, μαρμελάδες, τοπικά γλυκά, μέλι, πίτες, τυριά, αλλαντικά, φρούτα και αρτοσκευάσματα.