Η δημιουργία ενός κοκτέιλ!
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τα cocktails έκαναν αισθητή την παρουσία τους περίπου τον 19ο αιώνα και έτσι ονομάστηκε το μείγμα από οινοπνευματώδης ποτό, ζάχαρη και νερό. Με τον καιρό εξελίχθηκε και δημιουργήθηκαν διάφορες παραλλαγές σε κάθε χώρα, προστέθοντας έτσι η κάθε μία τον δικό της πολιτισμό και τα δικά της χαρακτηριστικά.
Άρχισαν να μπαίνουν σαν βάσεις στα ποτά εκείνης της εποχής όπως το ουίσκι, το ρούμι και σε διάφορα άλλα. Αργότερα άρχισαν να ανθίζουν τα μπαρ και έτσι οι μπάρμαν άρχισαν να πειραματίζονται ακόμα περισσότερο με τα ποτά και να δημιουργούν νέες συνταγές κοκτέιλ που μερικές από αυτές είναι αγαπημένες μέχρι και σήμερα. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όλο αυτό άρχιζε να χάνεται λόγω των απαγορεύσεων αλλά την μεταπολεμική περίοδο ξεκίνησε πάλι η ανάκαμψη και βοήθησε πολύ καθώς λειτουργούσαν και πάλι οι αερογραμμές με τον τουρισμό να ανεβαίνει και νέες κουλτούρες να έρχονται σε κάθε χώρα. Φτάνουμε στην σημερινή εποχή που η δημιουργία ενός κοκτέιλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέχνη καθώς οι μπάρμαν γνωρίζουν ειδικές τεχνικές οι οποίες εξελίσσονται όλο και περισσότερο. Έχει βγει στο εμπόριο μια τεράστια ποικιλία με είδη μπαρ τα οποία βοηθούν στην δημιουργία του καλύτερου αποτελέσματος. Το strainer, το shaker, ο δοσομετρητής, το stirring spoon και ο στίφτης χειρός είναι μερικά από τα απαραίτητα είδη που χρειάζεται ένας μπάρμαν.
Παρακάτω θα δείτε τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και τις συνταγές τους, ώστε να μπορείτε να τα δημιουργήσετε μόνοι σας.
Mojito
- 50 ml λευκό ρούμι
- 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- Μισό λάιμ
- Σόδα
- Πάγος
- Μερικά φύλλα μέντας
Margarita
- 50 ml τεκίλα
- 25 ml κουαντρό
- 25 ml χυμό λάιμ
- Πάγος
- Αλάτι για το χείλος του ποτηριού
Mai Tai
- 45 ml λευκό ρούμι
- 15 ml σκούρο ρούμι
- 15 ml κουαντρό
- 15 ml σιρόπι αμυγδάλου
- 10 ml σιρόπι από ζάχαρη
- 30 ml χυμό λάιμ
- Πάγος
Zombie
- 45 ml λευκό ρούμι
- 30 ml σκούρο ρούμι
- 45 ml χρυσό ρούμι
- 20 ml χυμό λάιμ
- 15 ml χυμό γκρέιπφρουτ
- 15 ml σιρόπι κανέλας
- 10 ml λικέρ Falernum
- 10 ml γρεναδίνη
- 5 ml αψέντι
- Πάγος
Μερικά κοκτέιλ όπως η μαργαρίτα, έχουν τα δικά τους ποτήρια για το σερβίρισμα που κρατιούνται σαν παράδοση από το παρελθόν. Τα υπόλοιπα κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια σερβίρονται σε tiki ποτήρια που έχουν πολύ χαρακτηριστικά σχέδια και κρύβουν επίσης την δική τους ιστορία. Η διακόσμηση και η τελική εικόνα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης των κοκτέιλ οπότε άλλη μια προσθήκη που μπορείτε να κάνετε είναι τα βρώσιμα λουλούδια για topping. Πέρα από εμφάνιση, δίνουν και μια γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.