Η Ημαθία πάει στην ΔΕΘ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιήσουν τις δράσεις Ημαθιώτικης Γαστρονομίας, Τουρισμού και Πολιτισμού "Imathia Quality" στο Περίπτερο 16 της 87ης ΔΕΘ από Σάββατο 09/09 εώς Κυριακή 16/09.
Επίσημα Εγκαίνια: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 12:00
Το πρόγραμμα δράσεων
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ:
11:00 -14:00 Παρουσίαση τοπικής γαστρονομίας και οίνου με τοπικά εδέσματα από επαγγελματίες-εστιάτορες και food pairing εδεσμάτων και οίνων.
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ:
10:30-12:00 Παρουσίαση και γευσιγνωσία του «Imathia’s Brunch» (Ημαθιώτικο δεκατιανό) από την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας. Επίδειξη: Πιροσκί με τυρί και πιπεριές Αγίου Γεωργίου.
11:00-15:00 Κατασκευή προσώπου από το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» (Κονάκι- Εργαστήριο Παραδοσιακών Φορεσιών και Συνέχισης της Ναουσαΐικης Παράδοσης).
12:00 Εγκαίνια περιπτέρου. Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών Ημαθίας από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ:
17:30-21:00 Παρουσίαση του «Menu Veria Gastronomy». Επίδειξη: Παραδοσιακή πίτα Φυτειάς.
17:30-21:00 Βυζαντινό σχέδιο από την «Icon Face Veria».
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ:
17:00-18:30 Επίδειξη μαγειρικής και σεμινάριο με θέμα "ορεκτικά της Νάουσας" όπως: παραδοσιακό ντολμαδάκι με αμπελόφυλλο ξινόμαυρου, τραγανό "γκαβόψαρο", “μπατζόπιτα”.
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ:
17:00-18:30 Επίδειξη μαγειρικής και σεμινάρια (ζυγούρι με τραχανά, σαλάτα Αλεξάνδρειας, ριζότο με ροδάκινο και άγρια μανιτάρια).
Καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης (9-17 Σεπτεμβρίου 2023 / Περίπτερο 16 ΔΕΘ):
- Προβολή του προορισμού στο τουριστικό περίπτερο της Π.Ε. Ημαθίας και των Δήμων Βέροιας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και Αλεξάνδρειας. Διαγωνισμός επισκεπτών με πολλά δώρα τοπικών παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων.
- Stage γαστρονομίας και οινογνωσίας στο περίπτερο του “Imathia Quality” με cooking masterclass (έναρξη 18:30).
- Περιήγηση και παρουσίαση στον γαστρονομικό πλούτο “Το καλάθι της Ημαθίας”.
- Ενημέρωση για την διατροφική αξία του μοσχαριού Βεροίας και μαγειρική από τον Βοοτροφικό Σύλλογο Βέροιας.
- Παρουσίαση παρασκευής ρεβανί Βέροιας από τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας.
- Food pairing από τον Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας.
- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις «Ανθισμένες Ροδακινιές» από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας με παράλληλες θεματικές δράσεις.